Tips Memilih Telekung

www.tips-fb.com

SALAM
TERDAPAT 7 TIPS MEMILIH TELEKUNG.. JOM KITA SAMA-SAMA BUAT PANDUAN

1.Pastikan saiz muka betul dengan si pemakai, agar rasa kemas dan selesa ketika menunaikan solat.

2.Pastikan telekung itu tidak terlalu menonjol dengan hiasan kerawang atau corak kerana di kuatiri mengganggu kekusyukan jemaah lain ketika solat berjemaah. Pastikan ia kurang kira-kira 20 peratus dari keseluruhan telekung.

3.Sebaik-baiknya telekung bewarna putih kerana warna putih lambang kesucian dan kebersihan.

4.Pilih telekung dari jenis kain kapas. Ia lebih selesa dan menyerap peluh. Ini akan menjadikan telekung tidak berbau busuk.

5.Pilihlah telekung yang punyai beg khas. Mudah untuk dilipat dan disimpan. Telekung yang banyak sangat kerawang kadangkala sukar nak lipat dengan baik.

6.Elakkan memilih telekung yang ada hiasan sekitar wajah, ia boleh ganggu kusyuk solat . Jika pilih kerawang, ia akan buat si pemakai rasa kurang selesa.

7.Kainnya mestilah jangan terlalu nipis hingga menampakkan bentuk tubuh. Telekung bertujuan untuk sorokkan bukan untuk serlahkan bentuk badan ketika solat.

 UNTUK LEBIH BANYAK PILIHAN KLIK LINK DIBAWAH
KREDIT TO : ANEKATELEKUNG




Terima Kasih.
Datang lagi.



19 jemari runcing yang menulis:

Mama Adam said... Tekan untuk membalas komen.

betul. di muka tu, kalau berkerawang, rasa gatal.

Aisy Nasiha said... Tekan untuk membalas komen.

Ai..lama tak jenguk sini...

Amalina Ali said... Tekan untuk membalas komen.

wahhh... akak dah tukar background belog lahhh.... cantik. nampak kemas.


eh eh. tips yg berguna utk memilih telekung. :)

♥ Cmª shIemª ♥ said... Tekan untuk membalas komen.

salam kak..tq for sharing..
yg penting pemakain telakung tu haruslah menutupi semua aurat dan selesa kan.. :)

nnti p terjah link dia :)

therosputih said... Tekan untuk membalas komen.

tak suka telekung yang banyak kerawang2 kat muka, rimas dan gatal2...

HeNRieTTa JoSe said... Tekan untuk membalas komen.

dah lamer xbeli yang baru...

PSS...maaf rietta tag akk....http://hati-dan-bicaranya.blogspot.com/2013/01/25-random-facts-about-me.html

diana said... Tekan untuk membalas komen.

kerawang yang tebuk2 tu tak minat.tapi kalu sulam yang jahit guna benang warna warni tu akak suka..

ayut said... Tekan untuk membalas komen.

no 2 tu btul...tkut nnt cntik sgt tak khusyuk plak solat..huhuhu

Dayana Bahar said... Tekan untuk membalas komen.

sharing is caring.. terima kasih

Kakzakie said... Tekan untuk membalas komen.

Sekarang nie macam-macam pattern telekung memang kadang boleh buat org lain kurang khusyuk. Kalau ke Indon lagilah boleh rambang mata nak pilih punyalah baaaannnyak tak terkata kan.

NoEn said... Tekan untuk membalas komen.

kalau nk pakai yg cantik2 tu pakai kat rumah boleh..kalau nk pegi jemaah kat surau/masjid baik pakai yg biasa2 jer

Kesuma Angsana said... Tekan untuk membalas komen.

gd sharing .. jrg2 ada yg share tentang ini.

Pokok Manggis Depan Rumah said... Tekan untuk membalas komen.

terima kasih tips ini akak.

HeNRieTTa JoSe said... Tekan untuk membalas komen.

salam...akak pekabar....dalam lamer xdgr brita nie...shat x?

ANNA MARIANA said... Tekan untuk membalas komen.

salam..
anna lebih suka yang kosong..

missqisha said... Tekan untuk membalas komen.

ini link terbaru saya..sesiapa yang berminat nak beli telekung... kalau ada masa sudi2lah tengok.. https://www.facebook.com/QishBoutique

therosputih said... Tekan untuk membalas komen.

sekarang ni macam trend kot, telekung kaler2...adalah lebih baik kalau kalernya putih...

husniyah husain said... Tekan untuk membalas komen.

Alhamdulillah , terima kasih adyna ...semuga adyna di berkati dan di rahmati Allah - admin http://www.facebook.com/anekatelekung

husniyah husain said... Tekan untuk membalas komen.

Assalamu'alaikum, terima kasih adyna , semoga tips ni membantu kita sama2 beroleh kejayaan di dunia serta di akhirat - admin http://www.facebook.com/anekatelekung